składniki:
500 g piersi z kurczaka
1 łyżka masła
ok 250 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
sól
posiekana natka pietruszki
Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor wlać śmietankę. Dodać oregano oraz bazylię, sól do smaku. Dusić aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki, wymieszać i można podawać. Gotowego kurczaka podałam z kaszą bulgur oraz piklami w zalewie keczupowej.
czym zastapic smietanke 30% ?
OdpowiedzUsuńChyba nie ma takiego zamiennika, przynajmniej dla mnie. Śmietanka jest fajna bo ładnie sie redukuje i sama zagęszcza sos. Bez śmietanki to chyba pozostaje tylko woda i zabielić trochę kwaśna śmietaną a potem zagęścić sos mąką ale śmietana ma inny kwaskowy smak.Albo może pokombinować z serkiem mascarpone, on też jest słodki jak śmietanka.
Usuń