niedziela, 9 października 2016

Kurczak w sosie śmietankowo-ziołowym

Kurczak w sosie śmietankowo-ziołowym to bardzo szybkie danie. Do sosu można dodać swoje ulubione zioła, mogą być zarówno świeże jak suszone. Tak przyrządzonego kurczaka można podać z różnymi dodatkami, pasuje zarówno do makaronu, kaszy jak i ziemniaków.

składniki:

500 g piersi z kurczaka
1 łyżka masła
200 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
sól
posiekana natka pietruszki

Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor wlać śmietankę. Dodać oregano oraz bazylię, sól do smaku. Dusić aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki, wymieszać i można podawać. Gotowego kurczaka podałam z kaszą orkiszową oraz piklami w zalewie keczupowej.


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Chyba nie ma takiego zamiennika, przynajmniej dla mnie. Śmietanka jest fajna bo ładnie sie redukuje i sama zagęszcza sos. Bez śmietanki to chyba pozostaje tylko woda i zabielić trochę kwaśna śmietaną a potem zagęścić sos mąką ale śmietana ma inny kwaskowy smak.Albo może pokombinować z serkiem mascarpone, on też jest słodki jak śmietanka.

      Usuń