czwartek, 29 września 2022

Sos pomidorowo-cukiniowy z bazylią i czosnkiem

Kolejna wersja sosu, który stworzyłam z nadmiaru warzyw. Tym razem wersja z bazylią i czosnkiem, która podaje z makaronem. Do sosu dodałam świeżą bazylię z warzywniaka ale można użyć również suszonej. Sos ten podobnie jak sos z dodatkiem papryki i oregano, można podawać na ciepło jak i na zimno.  


składniki:

4 kg mięsistych pomidorów
1 kg cukinii bez pestek i skóry
600 g cebuli
10 średnich ząbków czosnku
3 łyżki świeżej posiekanej bazylii
3 łyżki soli
5-6 łyżek cukru
4-5 łyżek octu 10 %
1 płaska łyżeczka pieprzu
odrobina ostrej papryki

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek pokroić w plasterki a cukinię w małą kostkę. Garnek z pomidorami postawić na ogniu i zagotować, gotować ok 15 minut aż pomidory zaczną się rozpadać i puszczą więcej soku. Potem dodać pokrojone warzywa. Gotować aż warzywa będą miękkie, mieszać aby się nie przypaliło. Potem całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać przyprawy oraz ocet. Gotować jeszcze 10 minut. W trakcie gotowania doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 15 minut od zgotowania.

Z podanych składników wyszło mi 7 słoików o pojemności ponad 500 ml.

Polecam też :
Sos słodko-kwaśny z ananasem
Cukiniowy sos

6 komentarzy:

  1. Brzmi smacznie. Chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobnie ale podsmażam warzywa na maśle i bez octu .doprawiam do smaku .pyszny do piccy.

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z pestkami ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pestki z pomidorów mi nie przeszkadzają ale jak ktoś nie lubi to może sobie pomidory przetrzeć. Poza tym mięsiste pomidory nie mają ich tak dużo i do tego jeszcze część blender rozdrobni.

      Usuń
  4. Czy trzeba używać octu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominac , dodaje odrobine dla smaku poza tym ocet też konserwuje.

      Usuń