niedziela, 16 października 2022

Kurczak w keczupie

Robiłam kurczaka pieczonego w musztardzie, był też pieczony w majonezie a teraz wersja w keczupie. Użyłam domowego keczupu z cukinii, który doprawiłam dodatkowo czubrycą zieloną. Można użyć innej dowolnej ulubionej przyprawy.


składniki:

10 pałek kurczaka
10 łyżek keczupu z cukinii
1 łyżka czubrycy zielonej

Keczup wymieszać z czubrycą zieloną. Kawałki mięsa dokładnie natrzeć keczupem. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stało przez całą noc. Przed pieczenie przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec do miękkości ok 60-80 minut, w zależności od wielkości pałek. Kurczaka podałam z ziemniakami, ogórkami w pomidorach i surówką z kalarepki.


5 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny obiadek. Mi bardzo posmakował kurczak w musztardzie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam takiego. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. O takiej wersji kurczaka jeszcze nie słyszałam. Chętnie wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kurczaka w każdej wersji. Chętnie go spróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam jeszcze takiego. Na pewno jest smaczny

    OdpowiedzUsuń