Robiłam kurczaka pieczonego w musztardzie, był też pieczony w majonezie a teraz wersja w keczupie. Użyłam domowego keczupu z cukinii, który doprawiłam dodatkowo czubrycą zieloną. Można użyć innej dowolnej ulubionej przyprawy.
składniki:
10 pałek kurczaka
10 łyżek keczupu z cukinii
1 łyżka czubrycy zielonej
Keczup wymieszać z czubrycą zieloną. Kawałki mięsa dokładnie natrzeć keczupem. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stało przez całą noc. Przed pieczenie przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec do miękkości ok 60-80 minut, w zależności od wielkości pałek. Kurczaka podałam z ziemniakami, ogórkami w pomidorach i surówką z kalarepki.
Bardzo apetyczny obiadek. Mi bardzo posmakował kurczak w musztardzie. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiego. Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńO takiej wersji kurczaka jeszcze nie słyszałam. Chętnie wypróbuje!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka w każdej wersji. Chętnie go spróbuje!
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takiego. Na pewno jest smaczny
OdpowiedzUsuń