środa, 22 maja 2019

Kurczak pieczony w musztardzie

Do przygotowania pysznego kurczaka potrzeba tylko dwóch składników-kurczaka i ulubionej musztardy. Użyłam musztardę czeską bo bardzo ją lubię. Można użyć dowolnej innej musztardy. Świetnie sprawdzi się grillowa, chrzanowa, rosyjska czy sarepska. Jedynie francuska z całymi ziarnami gorczycy się nie nada bo ziarna są całe i nie oblepią tak kurczaka.





składniki:

5 ćwiartek lub udek z kurczaka
ok 150 g musztardy, u mnie Kielecka Czeska

Mięso dokładnie oczyścić. Ja użyłam ćwiartek, były duże więc podzieliłam je na dwie części. Kawałki kurczaka dokładnie natrzeć musztardą. Odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie stały przez noc. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C, piec ok 1-1,5 h w zależności od wielkości kawałków. Aby skórka była bardziej przypieczona odkryć naczynie na ostatnie 20 minut pieczenia. Gotowego kurczaka podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie pieczony seler i sałatka wielowarzywna ze słoika.






1 komentarz: