piątek, 31 maja 2019

Placek z rabarbarem i truskawkami z kokosową kruszonką

Sezon na rabarbar więc trzeba z niego korzystać. Wypróbowałam nowy przepis wygrzebany z zapisków, pochodzi z jakiejś gazety. Ciasto proste w przygotowaniu i oczywiście pyszne.



składniki:

ciasto
2 szklanki mąki krupczatki
250 g miękkiego masła
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g rabarbaru
100 g małych truskawek, ja dałam mrożone

kruszonka
1/3 szklanki mąki krupczatki
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
125 g zimnego masła 

Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas ucierać i dodawać po jednym jajku. Potem dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeśli masa byłaby zbyt sucha i składniki nie chciały się połączyć dodać 1-2 łyżki śmietany 18%. Ciasto jest gęste ale powinno bez problemów rozsmarować się łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki 35x25 wyłożonej papierem do pieczenia i ładnie równo rozsmarować. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Pokrojony rabarbar i małe truskawki rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę. Wiórki, cukier i mąkę krupczatkę wymieszać. Dodać pokrojone masło i wszystko dokładnie razem rozetrzeć w palcach aby składniki sie połączyły. Gotową kruszonką posypać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec aż ciasto ładnie się przyrumieni, ok 40 minut, funkcja góra dół.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz