składniki:
1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka
4 łyżki cukru
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mleka
6-8 kostek czekolady, u mnie gorzka
5-6 bananów
2 galaretki bananowe
biszkopty do wyłożenia formy
Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy ( 24 cm ) wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki do schłodzenia. Jedną galaretkę bananową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Ser przełożyć do miski i zmiksować z cukrem aby się rozpuścił. Jeśli lubimy bardziej słodkie to cukru można dodać więcej. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę, odstawić na chwilę aby napęczniała. Następnie podgrzać i dokładnie rozpuścić żelatynę, nie gotować. Przestudzić. Do sera dodać startą czekoladę, zmiksować. Cały czas miksować i wlewać powoli wystudzoną żelatynę. Do schłodzonej tortownicy wyłożyć ok 2/3 masy, ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki na kilanaście minut aby masa lekko stężała. W międzyczasie pokroić połowę bananów w plasterki. Na lekko ściętej masie ułożyć plasterki bananów, zalać przygotowaną wcześniej galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia. Gdy galaretka lekko stężeje wyłożyć resztę masy serowej. Ponownie ładnie wyrównać, wstawić do lodówki do stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Na wierzchu sernika ułożyć pozostałe banany pokrojone w plasterki, zalać zimną galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała.
Polecam też:
Sernik bananowy
Polecam też:
Sernik bananowy
Bardzo pomysłowy przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie , napewno skuszę się i zrobię
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto mi nigdy nie wychodzi bananowiec ale ten spróbuje zrobić
OdpowiedzUsuńSuper ❤️ pięknie się prezentuje🥰👍
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuń