Pyszny łaciaty serniczek z dodatkiem masy krówkowej na kruchym cieście. Prosty i do tego ładnie się prezentuje. Masę serową wykładałam po kilka łyżek ciemnej i kilka łyżek jasnej, dlatego wyszły takie ładne łatki. Jeśli masę będziemy wykładać na przemian po dwie łyżki wyjdzie wtedy ładny pasiasty wzorek a'la zebra. Do serniczka użyłam serka Wieluń który otrzymałam do testowania, o serkach pisałam już tu.
składniki:
ciasto
1 szklanka mąki
5 łyżek cukru pudru
100 g margaryny lub masła
2 żółtka
szczypta soli
masa serowa
1 kg zmielonego sera, ja użyłam z wiaderka Wieluń
1 niepełna szklanka cukru pudru
6 jajek
50 g margaryny lub masła
400 g masy krówkowej o smaku kakaowym lub czekoladowym
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać margarynę,posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem ciastem wylepić formę (28x25) wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 20 minut.
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ubijać i dodawać porcjami ser, roztopioną margarynę oraz mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę krówkową. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do każdej z mas dodać połowę białek i dokładnie wymieszać. Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu udekorować sernik polewą czekoladową i dowolnymi bakaliami - u mnie płatki migdałowe.
Ja używam do serników tylko ser wieluński " Mój ulubiony "- 1kg.w wiaderku -- jest pyszny !!!
OdpowiedzUsuńjola
i ja również będę szukać go na półkach bo u mnie nie wszędzie jest dostępny ale przed świętami w jednym sklepie spotkałam i bedę tam zagladac z nadzieją ze będzie na stałe dostępny jest droższy ale jest naprawdę pyszny i bez zagęszczaczy
UsuńZapomniałam dodać, że sernik wygląda znakomicie i apetycznie, upiekę go !!!
OdpowiedzUsuńkocham serniki mm:) wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńsernik pychotka ale uważam, że forma powinna by większa
OdpowiedzUsuńmożna upiec w większej wtedy sernik będzie niższy
OdpowiedzUsuńsuper przepis :) z pewnoscią wypróbuję ;) http://kulinarnewiraze.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńFANTASTYCZNY!!!! Nic dodać, nic ująć ;)
OdpowiedzUsuńSUPER. JA DAŁAM TWARÓG Z BIEDRONKI vITANELLO I WYSZEDŁ WYŚMIENITY SERNICZEK
OdpowiedzUsuńA piecze się w piekarniku grzałka góra dół?
OdpowiedzUsuńTak serniki i raczej większość ciast piekę na funkcji góra dół.
Usuńcukru waniliowego? wanilinowego...
OdpowiedzUsuńTak waniliowego z prawdziwą wanilią a nie waniliną, można sobie samemu zrobić http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2014/12/domowy-cukier-waniliowy.html
UsuńPęknie wygląda ala jak dla mnie już na oko widzę że będzie za słodki. jeśli w ogóle dam cukier do sera to jedynie ółyżkę nie więcej.
OdpowiedzUsuńOczywiście ilość cukru można sobie dostosować pod swój smak, wystarczy spróbować masę.
UsuńJa używam tej normalnej blachy 25/35 i daje półtora ilości sera bo to normalne bo ser opadnie i tak ale ogólnie to jest bardzo dobry i wygląda jak tak jak tutsj
OdpowiedzUsuńCzy ten sernik można piec w zwykłym piekarniku na prąd i czy czas pieczenia się zmienia?
OdpowiedzUsuńChodzi o taki przenośny z grzałkami na górze i dole, bez ustawiania temperatury? U mnie w domu mama w takim piekła ciasta zanim kupilismy kuchenkę z piekarnikiem a to nie jest jakiś specjalny wypiek więc powinien wyjść bez problemu. Czas pieczenia raczej też koło godziny, u mnie zawsze mam sprawdzała jak już sernik z wierzchu był przyrumieniony to był gotowy. Poza tym funkcja góra-dół w piekarniku w kuchence to tak samo jak w takim przenośnym piecyku.
UsuńRobiłam go wiele razy i za każdym razem wychodzi mi puszysty jak ptasie mleczko mimo,że nie posiadam zdolności kulinarnych.
OdpowiedzUsuńTakie pytanie na szybko czy mogę użyć nutelli zamiast masy krowkowej czekoladowej, bo nie mogę znaleźć ��
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem, to zupełnie inne masy i nie mam pojęcia jak zachowa sie nutella podczas pieczenia.
Usuńpiekłam,sprawdziłam ,RWELACJA.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram sie za ten sernik,mam nadzieje ze uda mi sie😊
OdpowiedzUsuń