składniki:
ciasto
1 szklanka mąki
5 łyżek cukru pudru
100 g margaryny lub masła
2 żółtka
szczypta soli
masa serowa
1 kg zmielonego sera, ja użyłam z wiaderka Wieluń
1 niepełna szklanka cukru pudru
6 jajek
50 g margaryny lub masła
400 g masy krówkowej o smaku kakaowym lub czekoladowym
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać margarynę,posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem ciastem wylepić formę (28x25) wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 20 minut.
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ubijać i dodawać porcjami ser, roztopioną margarynę oraz mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę krówkową. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do każdej z mas dodać połowę białek i dokładnie wymieszać. Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu udekorować sernik polewą czekoladową i dowolnymi bakaliami - u mnie płatki migdałowe.

Ja używam do serników tylko ser wieluński " Mój ulubiony "- 1kg.w wiaderku -- jest pyszny !!!
OdpowiedzUsuńjola
i ja również będę szukać go na półkach bo u mnie nie wszędzie jest dostępny ale przed świętami w jednym sklepie spotkałam i bedę tam zagladac z nadzieją ze będzie na stałe dostępny jest droższy ale jest naprawdę pyszny i bez zagęszczaczy
UsuńZapomniałam dodać, że sernik wygląda znakomicie i apetycznie, upiekę go !!!
OdpowiedzUsuńkocham serniki mm:) wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńsernik pychotka ale uważam, że forma powinna by większa
OdpowiedzUsuńmożna upiec w większej wtedy sernik będzie niższy
OdpowiedzUsuńsuper przepis :) z pewnoscią wypróbuję ;) http://kulinarnewiraze.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńFANTASTYCZNY!!!! Nic dodać, nic ująć ;)
OdpowiedzUsuńSUPER. JA DAŁAM TWARÓG Z BIEDRONKI vITANELLO I WYSZEDŁ WYŚMIENITY SERNICZEK
OdpowiedzUsuńA piecze się w piekarniku grzałka góra dół?
OdpowiedzUsuńTak serniki i raczej większość ciast piekę na funkcji góra dół.
Usuńcukru waniliowego? wanilinowego...
OdpowiedzUsuńTak waniliowego z prawdziwą wanilią a nie waniliną, można sobie samemu zrobić http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2014/12/domowy-cukier-waniliowy.html
UsuńPęknie wygląda ala jak dla mnie już na oko widzę że będzie za słodki. jeśli w ogóle dam cukier do sera to jedynie ółyżkę nie więcej.
OdpowiedzUsuńOczywiście ilość cukru można sobie dostosować pod swój smak, wystarczy spróbować masę.
UsuńJa używam tej normalnej blachy 25/35 i daje półtora ilości sera bo to normalne bo ser opadnie i tak ale ogólnie to jest bardzo dobry i wygląda jak tak jak tutsj
OdpowiedzUsuńCzy ten sernik można piec w zwykłym piekarniku na prąd i czy czas pieczenia się zmienia?
OdpowiedzUsuńChodzi o taki przenośny z grzałkami na górze i dole, bez ustawiania temperatury? U mnie w domu mama w takim piekła ciasta zanim kupilismy kuchenkę z piekarnikiem a to nie jest jakiś specjalny wypiek więc powinien wyjść bez problemu. Czas pieczenia raczej też koło godziny, u mnie zawsze mam sprawdzała jak już sernik z wierzchu był przyrumieniony to był gotowy. Poza tym funkcja góra-dół w piekarniku w kuchence to tak samo jak w takim przenośnym piecyku.
UsuńRobiłam go wiele razy i za każdym razem wychodzi mi puszysty jak ptasie mleczko mimo,że nie posiadam zdolności kulinarnych.
OdpowiedzUsuńTakie pytanie na szybko czy mogę użyć nutelli zamiast masy krowkowej czekoladowej, bo nie mogę znaleźć ��
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem, to zupełnie inne masy i nie mam pojęcia jak zachowa sie nutella podczas pieczenia.
Usuńpiekłam,sprawdziłam ,RWELACJA.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram sie za ten sernik,mam nadzieje ze uda mi sie😊
OdpowiedzUsuń