piątek, 18 kwietnia 2014

Sernik z masą krówkową

Pyszny łaciaty serniczek z dodatkiem masy krówkowej na kruchym cieście. Prosty i do tego ładnie się prezentuje. Masę serową wykładałam po kilka łyżek ciemnej i kilka łyżek jasnej, dlatego wyszły takie ładne łatki. Jeśli masę będziemy wykładać na przemian po dwie łyżki wyjdzie wtedy ładny pasiasty wzorek a'la zebra. Do serniczka użyłam serka Wieluń który otrzymałam do testowania, o serkach pisałam już tu.

składniki:

ciasto
1 szklanka mąki
5 łyżek cukru pudru
100 g margaryny lub masła
2 żółtka
szczypta soli

masa serowa
1 kg zmielonego sera, ja użyłam z wiaderka Wieluń
1 niepełna szklanka cukru pudru 
6 jajek
50 g margaryny lub masła
400 g masy krówkowej o smaku kakaowym lub czekoladowym
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać margarynę,posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem ciastem wylepić formę (28x25) wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 20 minut. 
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ubijać i dodawać porcjami ser, roztopioną margarynę oraz mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę krówkową. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do każdej z mas dodać połowę białek i dokładnie wymieszać. Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu udekorować sernik polewą czekoladową i dowolnymi bakaliami - u mnie płatki migdałowe.





Wielkanocne Smaki - edycja IV

23 komentarze:

  1. Ja używam do serników tylko ser wieluński " Mój ulubiony "- 1kg.w wiaderku -- jest pyszny !!!
    jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja również będę szukać go na półkach bo u mnie nie wszędzie jest dostępny ale przed świętami w jednym sklepie spotkałam i bedę tam zagladac z nadzieją ze będzie na stałe dostępny jest droższy ale jest naprawdę pyszny i bez zagęszczaczy

      Usuń
  2. Zapomniałam dodać, że sernik wygląda znakomicie i apetycznie, upiekę go !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham serniki mm:) wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. sernik pychotka ale uważam, że forma powinna by większa

    OdpowiedzUsuń
  5. można upiec w większej wtedy sernik będzie niższy

    OdpowiedzUsuń
  6. super przepis :) z pewnoscią wypróbuję ;) http://kulinarnewiraze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. FANTASTYCZNY!!!! Nic dodać, nic ująć ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. SUPER. JA DAŁAM TWARÓG Z BIEDRONKI vITANELLO I WYSZEDŁ WYŚMIENITY SERNICZEK

    OdpowiedzUsuń
  9. A piecze się w piekarniku grzałka góra dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak serniki i raczej większość ciast piekę na funkcji góra dół.

      Usuń
  10. cukru waniliowego? wanilinowego...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak waniliowego z prawdziwą wanilią a nie waniliną, można sobie samemu zrobić http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2014/12/domowy-cukier-waniliowy.html

      Usuń
  11. Pęknie wygląda ala jak dla mnie już na oko widzę że będzie za słodki. jeśli w ogóle dam cukier do sera to jedynie ółyżkę nie więcej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ilość cukru można sobie dostosować pod swój smak, wystarczy spróbować masę.

      Usuń
  12. Ja używam tej normalnej blachy 25/35 i daje półtora ilości sera bo to normalne bo ser opadnie i tak ale ogólnie to jest bardzo dobry i wygląda jak tak jak tutsj

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy ten sernik można piec w zwykłym piekarniku na prąd i czy czas pieczenia się zmienia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o taki przenośny z grzałkami na górze i dole, bez ustawiania temperatury? U mnie w domu mama w takim piekła ciasta zanim kupilismy kuchenkę z piekarnikiem a to nie jest jakiś specjalny wypiek więc powinien wyjść bez problemu. Czas pieczenia raczej też koło godziny, u mnie zawsze mam sprawdzała jak już sernik z wierzchu był przyrumieniony to był gotowy. Poza tym funkcja góra-dół w piekarniku w kuchence to tak samo jak w takim przenośnym piecyku.

      Usuń
  14. Robiłam go wiele razy i za każdym razem wychodzi mi puszysty jak ptasie mleczko mimo,że nie posiadam zdolności kulinarnych.

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie pytanie na szybko czy mogę użyć nutelli zamiast masy krowkowej czekoladowej, bo nie mogę znaleźć ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem, to zupełnie inne masy i nie mam pojęcia jak zachowa sie nutella podczas pieczenia.

      Usuń
  16. piekłam,sprawdziłam ,RWELACJA.

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie zabieram sie za ten sernik,mam nadzieje ze uda mi sie😊

    OdpowiedzUsuń