środa, 16 kwietnia 2014

Karkówka pieczona z czosnkiem

Pyszna domowa wędlinka z aromatycznym czosnkiem i majerankiem.  Wędlinka smaczna i prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko mięsko i trochę przypraw. Na wierzchu karkóweczkę posypałam przyprawą Kamis z linii Specialite. Przyprawa ta bardzo mi się spodobała i zasmakowała, nadaje sie zarówno do mięs jak i do sałatek.

składniki:

1,5 kg karkówki
1 główka czosnku
2-3 łyżki majeranku Kamis
1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylia Kamis
sól morska Kamis
odrobina oleju

Czosnek obrać, duże ząbki przekroić na mniejsze kawałki. Karkówkę ponacinać i w nacięcia wcisnąć czosnek. Karkówkę oprószyć majerankiem i odrobiną soli, odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie karkówkę posypać na wierzchu przyprawą Kamis i przełożyć do woreczka do pieczenia. Skropić odrobinką oleju, zamknąć woreczek i mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 2 godzin. Mięsko będzie dobrze się kroiło po schłodzeniu.




Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz