czwartek, 17 kwietnia 2014

Pomarańczowa babka na białkach

Kolejna pyszna puszysta babeczka z aromatem pomarańczowym. Dobry przepis na wykorzystanie białek po pieczeniu pączków czy mazurków.

składniki:

100 g masła 
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
3/5 szklanki mleka ok 150 ml
6 dużych białek (prawie szklanka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z połówki pomarańczy
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
polewa czekoladowa

Masło i mleko przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i powoli dolewać mleko. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i ok 3/4 kandyzowanej skórki (resztę zostawić do dekoracji). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je w ciasto. Foremkę na babkę natłuścić i posypać mąką. Przełożyć ciasto, foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować polewą czekoladową i pozostałą kandyzowaną skórką. 


Wielkanocne Smaki - edycja IVBabki i babeczki

4 komentarze:

  1. Wczoraj ją upiekłam. Jest przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a mi się zwarzyło masło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to nie szkodzi, babeczka i tak sie uda mi też nieraz się to przytrafia

      Usuń
  3. Wyszła przepyszna ☺

    OdpowiedzUsuń