sobota, 19 kwietnia 2014

Żurek na białej kiełbasie

Pyszny żurek na domowym zakwasie z majerankiem i czosnkiem. Ugotowany na wywarze ze sparzonych białych kiełbasek. Życzę smacznego:)

składniki:

5 białych surowych kiełbasek

1,5 l wody
0,5 l zakwasu na żurek
3 listki laurowe Kamis
2 łyżki majeranku Kamis 
4 ząbki czosnku
3-4 łyżki kwaśniej śmietany
ewentualnie 2-3 łyżki mąki 
sól morska Kamis

Białą kiełbasę opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojony czosnek. Zagotować, gdy się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować 5 minut na wolnym gazie aby kiełbaska dobrze się sparzyła, kiełbasę po nakłuwać widelcem w kilku miejscach. Potem dodać zakwas. Śmietanę wymieszać z mąką z odrobiną wywaru i wlać do garnka, posolić do smaku. Jeśli żurek jest wystarczająco gęsty nie mam potrzeby zaklepywać go mąką wystarczy zabielić tylko zahartowaną śmietaną, zależy jaki lubimy. Wszystko zagotować i gotować ok 2 minutki. Nałożyć na talerze, można również dodać ćwiartki ugotowanego jajka.










Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz