sobota, 19 kwietnia 2014

Żurek na białej kiełbasie

Pyszny żurek na domowym zakwasie z majerankiem i czosnkiem. Ugotowany na wywarze ze sparzonych białych kiełbasek. Życzę smacznego:)

składniki:

5 białych surowych kiełbasek

1,5 l wody
0,5 l zakwasu na żurek
3 listki laurowe Kamis
2 łyżki majeranku Kamis 
4 ząbki czosnku
3-4 łyżki kwaśniej śmietany
ewentualnie 2-3 łyżki mąki 
sól morska Kamis

Białą kiełbasę opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojony czosnek. Zagotować, gdy się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować 5 minut na wolnym gazie aby kiełbaska dobrze się sparzyła, kiełbasę po nakłuwać widelcem w kilku miejscach. Sparzoną kiełbaske przełożyć na talerz a do wywaru dodać zakwas na żurek. Śmietanę wymieszać z mąką z odrobiną wywaru i wlać do garnka, posolić do smaku. Wszystko zagotować i gotować ok 2 minuty. Jeśli żurek jest wystarczająco gęsty lub podajemy go jeszcze z ziemniakami nie mam potrzeby zaklepywać go mąką, wystarczy zabielić tylko zahartowaną śmietaną, zależy jaki lubimy. Białą kiełbasę ponownie włożyć do żurku, można pokroić na plasterki.  Żurek nałożyć na talerze, można dodać ćwiartki ugotowanego jajka.




Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz