składniki:
5 białych surowych kiełbasek
1,5 l wody
0,5 l zakwasu na żurek
3 listki laurowe Kamis
2 łyżki majeranku Kamis
4 ząbki czosnku
3-4 łyżki śmietany 18%
ewentualnie 2-3 łyżki mąki pszennej
sól morska Kamis
Białą kiełbasę opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojony czosnek. Zagotować, gdy się zagotuje wyłączyć gaz i sparzyć kiełbasę, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Sparzoną kiełbaske przełożyć na talerz. Wywar zagotować i dodać zakwas na żurek. Śmietanę wymieszać z mąką z odrobiną wywaru i wlać do garnka, doprawić do smaku. Wszystko zagotować i gotować ok 2 minuty. Jeśli żurek jest wystarczająco gęsty lub podajemy go jeszcze z ziemniakami nie mam potrzeby zaklepywać go mąką, wystarczy zabielić tylko zahartowaną śmietaną, zależy jaki lubimy. Białą kiełbasę ponownie włożyć do żurku, można pokroić na plasterki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz