czwartek, 17 kwietnia 2014

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku, mielone z jajkiem czy jaskółcze gniazda. Nazw wiele ale postać ta sama czyli jajko otulone mięskiem mielonym. Jedno z najbardziej znanych dań, które gości na wielkanocnym stole.

składniki:

550 g mięsa mielonego z łopatki
7 małych jajek
olej do smażenia
bułka tarta
sól z pieprzem Kamis

6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa mielonego wbić pozostałe jajo, dodać 3 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku solą z pieprzem. Gotową mięsną masą oblepić ugotowane jajka, uformować kule lub kształt jajka a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor, można usmażyć na głębokim oleju. Podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę.



Jajka na WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz