składniki:
ok 1,5 kg mięsa mielonego, u mnie łopatka
10-12 jajek
5 ząbków czosnku
1 mała cebula
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 płaska łyżka oregano
4 łyżki bułki tartej
1 szklanka bulionu
sól do smaku
Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: majeranek, oregano i pieprz oraz tartą bułkę.Wszystko dokładnie wyrobić. Następnie do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Pozostałe jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Foremkę keksówkę 30x12 natłuścić margaryną lub masłem i posypać tartą bułką. Przełożyć do niej połowę mięsnej masy. Od jajek ugotowanych na twardo odkroić piętki (ja odkroiłam same piętki żeby jedno jajko dobrze przylegało do drugiego ale można odkroić więcej tak aby było widać żółtka wtedy pieczeń ładniej prezentuje się po przekrojeniu bo każdy plaster ma żółtko) i ułożyć na środku w rządku. Przykryć pozostałą częścią mięsnej masy. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 190/200 C i piec ok 45-50 minut aż wierzch się przyrumieni.
Fenomenalnie
OdpowiedzUsuń