składniki:
3 szklanki mąki, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
1 szklanka śmietany 18%
250 g masła
oraz
marmolada do nadziewania
cukier puder do posypania
Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml. Masło wyjąć wcześniej z lodówki aby nieco zmiękło. Wszystkie składniki przełożyć do miski lub na stolnicę i zagnieść ciasto. Następnie ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki. Potem ciasto podzielić na cztery części. Każdą część podsypać mąką i rozwałkować na duży okrągły placek. Następnie każdy placek-koło podzielić na 8 trójkątów. Na szerszej części ułożyć ok pół łyżeczki marmolady i zwinąć w rogalika. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 25-30 minut funkcja termoobieg aż rogaliki się zarumienią. Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.
Ojej jak ja dawno takich rogalików nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie:))
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszły, wyglądają bardzo smacznie. Też je uwielbiam. Dzięki swojej prostocie nigdy nie przestaną być modne.
OdpowiedzUsuń