składniki:
ciasto
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko jaja
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
krem
300 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
3 łyżki mielonych migdałów
oraz
ok 300 g borówek
kilka jeżyn
Ze składników: mąki, masła,żółtka, łyżki cukru pudru oraz szczypty soli zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, po nakłuwać widelcem. Lub można zrobić drugim łatwiejszym sposobem, od razu po zrobieniu ciasta wylepić formę i razem z forma ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki. Ciasto piec w rozgrzanym do 200 C piekarniku na złoty kolor, ok 20 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietankę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz mielone migdały, cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować borówkami i jeżynami. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz