środa, 28 sierpnia 2013

Grillowana faszerowana cukinia

Pyszne nadziewane cukinie z grilla. Farsz to soczyste pomidory oraz wyrazista w smaku feta i bazylia.




składniki:

2 średnie cukinie po ok 500 g
500 g pomidora
1 kostka fety (250 g)
2-3 ząbki czosnku
3-4 listki świeżej bazylii
1 żółtko
sól

Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Następnie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, posolić i odłożyć na ściereczkę wydrążoną częścią aby puściły sok. Przygotować farsz. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Fetę też drobno pokroić albo rozkruszyć. Wymieszać dokładnie pokrojone pomidory i fetę, dodać żółtko i zmiażdżony czosnek. Farsz odstawić na pół godzinki aby się przegryzł. Połówki cukinii nadziewać farszem z fety i pomidorów. Na wierzchu posypać posiekaną bazylią. Grillować aż cukinie zmiękną ok 40 minut, można ostatnie 15 minut pod przykryciem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz