składniki:
2 średnie cukinie
250 g ricotty
10-12 pomidorków suszonych z zalewy
3 listki świeżej bazylii
olej Rapso do skropienia cukinii
przyprawa grill ziołowy Prymat do posypania cukinii
przyprawa do sałatek młynek Prymat
Przygotować cukinie (ja dałam żółtą i zieloną), wybrałam dwie długie i niepękate sztuki aby plastry były w miarę równe na całej szerokości. Cukinie umyć i osuszyć, odkroić końce i pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok 0,5 cm. Pierwszy i ostatni plaster to głównie sama skórka więc można go wyrzucić lub ugrillować i zjeść. Plastry cukinii skropić olejem i oprószyć przyprawą grill ziołowy, odstawić na godzinkę. Ricottę wymieszać z drobno posiekaną bazylią i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Do smaku doprawić przyprawą do sałatek z młynka. Plastry cukinii grillować z obu stron aż zmiękną. Ugrillowane plastry przestudzić, posmarować masą z ricotty i zwinąć w roladkę. Ułożyć na talerzu i udekorować bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz