składniki:
1,3 kg cukinii
2 papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
350 g cienkiej kiełbasy
1 duża cebula
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Cukinię obrać i pokroić w kostkę, potrzeba 1,3 kg już obranej i pokrojonej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na małe kawałki lub paseczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzć patelnię z odrobiną oleju i przyrumienić cebulę. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka podlać odrobinką wody. Dodać słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dodać także zrumienioną cebulę. Wszystko dusić aż cukinia zmięknie. Kiełbasę (ja użyłam cienkiej wiejskiej) pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Potem dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Jeśli leczo jest odpiwiednio gęste dodatek mąki można pominąć. Zawartość patelni wrzucić do miękkiej już cukinii. Wymieszać, doprawić do smaku jeśli potrzeba i jeszcze chwilę dusić. Leczo podawać samo, z pieczywem lub z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz