środa, 7 sierpnia 2013

Leczo cukiniowe z kiełbaską

Gdy mamy sezon na cukinię to oczywiście trzeba zrobić leczo. Robię różne wersje. To akurat jest takie papkowate bo cukinia się lekko rozpada, takie akurat lubię najbradziej. Jeśli ktoś woli warzywa w kawałkach to po prostu trzeba krócej gotować lub polecam cukiniowe leczo z pulpecikami

składniki:

1,3 kg cukinii
2 papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony  do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
350 g cienkiej kiełbasy
1 duża cebula 
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Cukinię obrać i pokroić w kostkę, potrzeba 1,3 kg już obranej i pokrojonej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na małe kawałki lub paseczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzć patelnię z odrobiną oleju i przyrumienić cebulę. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka podlać odrobinką wody. Dodać słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dodać także zrumienioną cebulę. Wszystko dusić aż cukinia zmięknie. Kiełbasę (ja użyłam cienkiej wiejskiej) pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Potem dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Jeśli leczo jest odpiwiednio gęste dodatek mąki można pominąć. Zawartość patelni wrzucić do miękkiej już cukinii. Wymieszać, doprawić do smaku jeśli potrzeba i jeszcze chwilę dusić. Leczo podawać samo, z pieczywem lub z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz