Botwinka czyli pyszna lekka zupka z młodych czerwonych buraczków. Moja wersja jest z majerankiem i koniecznie zabielona śmietaną. Zupkę można zajadać samą, z jajkiem lub z ziemniakami.
składniki:
600-700 g botwiny ( buraczki, łodygi, można dorzucic także liści trochę jak ktoś lubi)
ok 2 l wody lub bulionu
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
sól
3 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki śmietany 12%
2-3 łyżki mąki pszennej
Młode buraczki obrać i pokroić z łodygami liści. Zalać to wszystko wodą lub bulionem, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać przyprawy: majeranek, liść laurowy oraz sól do smaku. Gotować aż buraczki będą miękkie. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru oraz mąką i wlać do garnka. Dodać sok z cytryny. Wszystko zagotować i gotować jeszcze 3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz