Śledzie w śmietanie to pyszna klasyka. Do śledzika można dorzucić różne dodatki, u mnie są to kiszone ogórki i jabłko oraz cebula. Całoś doprawiona kolorowym pieprzem.
składniki:
10 filetów śledziowych solonych
1 mała cebula
3 średnie kiszone ogórki
2 średnie jabłka
2 duże kubki śmietany 18 lub 12 % (800g)
świeżo zmielony pieprz kolorowy do smaku
Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie aby pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Dobrze osączyć. Filety pokroić w paseczki o szerokości ok 1 cm. Kiszone ogórki pokroić w średnią kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i również pokroić w średnią kostkę. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski i wymieszać. Połączyć ze śmietaną. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na kilkanaście godzin aby smaki się przegryzły, ja w lodówce trzymam w szklanym naczyniu.
Polecam też:
Śledzie w sosie tatarskim
Śledzie w sosie musztardowym
przepyszne! uwielbiam śledzie w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu na śledzie jeszcze nie widziałem. Koniecznie muszę sprawdzić jeszcze przed świętami.
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię śledzie, ta sałatka wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńKurcze nie lubie solonych sledzi... Gdyby tak zmienic je na te w occie to bedzie gralo?
OdpowiedzUsuńTe w occie nie pasują do wszystkich sosów ale akurat do śmietany to mogą być te z octu.
UsuńŚledzie uwielbiam w każdej postaci, pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo bardzolubie takie śliedzie
OdpowiedzUsuńDziękuję za przypomnienie mi tego przepisu, bardzo lubię takie śledzie, chyba zrobię na wigilię
OdpowiedzUsuń