sobota, 18 listopada 2017

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i kiszonym ogórkiem

Śledzie w śmietanie to pyszna klasyka. Do śledzika można dorzucić różne dodatki, u mnie są to kiszone ogórki i jabłko oraz cebula. Całoś doprawiona kolorowym pieprzem.




składniki:

10 filetów śledziowych solonych
1 mała cebula
3 średnie kiszone ogórki
2 średnie jabłka
2 duże kubki śmietany 18 lub 12 % (800g)
świeżo zmielony pieprz kolorowy do smaku

Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie aby pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Dobrze osączyć. Filety pokroić w paseczki o szerokości ok 1 cm. Kiszone ogórki pokroić w średnią kostkę. Cebulę pokroić w drobną kotkę. Jabłka obrać i również pokroić w średnią kostkę. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski i wymieszać. Połączyć ze śmietaną. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na kilkanaście godzin aby smaki się przegryzły, ja w lodówce trzymam w szklanym naczyniu.

Polecam też:
Śledzie w sosie tatarskim
Śledzie w sosie musztardowym



6 komentarzy:

  1. przepyszne! uwielbiam śledzie w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego przepisu na śledzie jeszcze nie widziałem. Koniecznie muszę sprawdzić jeszcze przed świętami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię śledzie, ta sałatka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze nie lubie solonych sledzi... Gdyby tak zmienic je na te w occie to bedzie gralo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te w occie nie pasują do wszystkich sosów ale akurat do śmietany to mogą być te z octu.

      Usuń