składniki:
750 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
200 g świeżego szpinaku
ok 200 g fety
1 łyżka masła
1 jajko
mała bułka kajzerka namoczona w mleku
sól,pieprz
bułka tarta z sezamem do panierowania
olej/smalec do smażenia
Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak zmiejszy swoją objętość i odparuje wodę, przestudzić. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać wystudzony szpinak, jajko, odciśniętą bułkę oraz sół i pieprz. Masę dokładnie wyrobić. Ser feta pokroić na paski. Nabrać mięsnej masy i rozpłaszczyć w rękach. Na środku ułożyć pasek sera i dokładnie oblepić go mięsną masa formując kotleta. W ten sam sposób uformować pozostałe kotlety, u mnie wyszło 9 sztuk. Następnie koltety oprószyć bułka tartą z sezamem. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnymi dodatakami.
Z braku dostępu do szpinaku zrobiłem z rukolą i zieloną cebulką
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne !