środa, 13 listopada 2013

Śledzie w sosie musztardowym

W sezonie jesienno-zimowym lubię zjeść śledzika. Często robię śledzia w różnych sosach. Zapraszam na moją propozycję śledzia w sosie musztardowym, jeden z moich ulubionych śledziowych przepisów. Polecam też wersję w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem  lub w sosie salsa.



składniki:

500 g płatów śledziowych solonych
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
1 cebula czerwona
do smaku pieprz kolorowy

Śledzie wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Musztardy wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku pieprzem. Dodać pokrojone śledzie oraz cebulę i dokładnie wymieszać. Odstawić na dobę do lodówki aby smaki się przegryzły.



2 komentarze:

  1. koniecznie trzeba wypróbować :)
    Monia optymistka

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tez sledzie i dziekuje za przepisy sa super

    OdpowiedzUsuń