piątek, 22 listopada 2013

Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami

Dziś moje ulubione i kolorowe danie. Pyszny i aromatyczny kurczak z dodatkiem duszonych warzyw. Mam nadzieję że i Wam będzie smakować.

składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka 
czosnek granulowany 
papryka słodka 
mąka do panierowania
olej Rapso do smażenia
2 średnie  cukinie
1  cebula
1 duża papryka czerwona
1-2 łyżki posiekanego koperku 
sól ziołowa do smaku
5 łyżek śmietanki 30 %

Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Włożyć do miski, oprószyć czosnkiem granulowanym i słodką papryką, skropić odrobiną oleju i wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, paski mięsa panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Można też upiec je w piekarniku. Cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) razem ze skórką pokroić w drobną kostkę (jeśli miąższ nie ma twardych pestek to też można go dodać). Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną cukinię i paprykę. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupiące, od czasu do czasu mieszać. Doprawić do smaku solą ziołową i dodać posiekany koperek. Na koniec dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Gotowe warzywa podawać z kąskami kurczaka, do tego zestawienia można też podać ryż lub kuskus.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz