wtorek, 6 sierpnia 2013

Makaron z kurczakiem i kurkami

Makaron w aromatycznym sosiku z dodatkiem kurek i piersi kurczaka to prosta i szybka propozycja na obiad. Jeśli nie mamy kurek w zamian można użyć pieczarek.



składniki:

400 g makaronu, u mnie ze szpinakiem
1 średnia pierś kurczaka ok 400 g
200-300 g kurek

1 mała cebula
odrobina oleju rzepakowego
sól,pieprz
200 ml śmietanki 30 %
2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone kurki, jeśli są małe można dodać całe. Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę i dodać do kurek. Wszystko razem dusić aż składniki będą miękkie, do smaku doprawić sola i pieprzem. Potem dodać śmietankę i jeszcze chwilę dusić aż sos trochę odparuje i zgęstnieje, dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować, odcedzić i dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz