czwartek, 26 grudnia 2013

Ryba po grecku

Jeszcze muszę dodać dwa zaległe świąteczne przepisy, których nie zdążyłam dodać przed świętami. Dziś rybka po grecku, potrawa bardzo znana ale w moim wydaniu. Można użyć dowolnej ulubionej rybki, ja polecam morszczuka. To moje ulubione danie świąteczne ale gości na naszym stole także poza świętami.

składniki:

700 g filetów z morszczuka
5  dużych marchewek
1 pietruszka
1 duży seler
2 cebule
1 łyżka tymianku Kamis
1 łyżka słodkiej papryki Kamis
pół łyżeczki mielonego imbiru Kamis
sól morska z pieprzem Kamis
400 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki wody
olej do smażenia
mąka do panierowania ryb
majeranek do oprószenia ryb
2-3 jajka


Filety morszczuka pokroić na kawałki i oprószyć majerankiem. Panierować w roztrzepanych jajkach i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać starte warzywa i wszystko razem przesmażyć. Potem podlać wodą, dodać tymianek, słodką paprykę i imbir, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną dodać przecier i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwile dusić aby składniki się połączyły. Do naczynia (u mnie żaroodporne owalne) przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki usmażonej ryby, przykryć pozostałymi warzywami. Można też ułożyć warstwowo w wyższym naczyniu, na przemian warzywa-ryba-warzywa-ryba tak aby ostatnią warstwą na wierzchu były warzywa. Można jeść od razu na ciepło ale najlepiej smakuje na drugi dzień na zimno, gdy smaki się przegryzą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz