niedziela, 29 grudnia 2013

Kremowa zupa z pora

Przyszła pora na pora a tak właściwie na zaprezentowanie produktów Sonko, które przed świętami otrzymałam do testowania. Dziś pyszna i chrupiąca maca jako dodatek do kremowej zupki z pora. Maca jest to chleb przaśny znany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez użycia zakwasu. SONKO maca tradycyjna wypiekana jest według prastarej receptury, bez dodatku soli, przez co gwarantuje najwyższą jakość, jaką niesie tradycja. Maca jest również smaczną przekąską, będącą źródłem błonnika pokarmowego.  Produkt Sonko zawiera 16 kromek, zapakowane po 8 sztuk. Macę możemy pochrupać gdy mamy ochotę coś przekąsić co ja najczęściej robię. Ale można również przygotować  z niej lekką kanapkę jak też dodać do mojej zupki. Macę można sobie chrupać osobno jak również pokruszyć do zupki.



składniki:

400 g porów - biała i jasnozielona część

1 cebula
2 łyżki masła
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
100 g serka topionego
4 łyżki śmietanki 30 %

Pory umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i też pokroić w plasterki. Warzywa zeszklić na maśle. Do zeszklonych porów dodać bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko gotować ok 20 minut. Potem wszystko zmiksować na krem. Dodać śmietankę i pokrojony serek topiony, dokładnie wymieszać aby serek się rozpuścił. Można jeszcze raz zmiksować. Jeśli zupa jest za gęsta to dolać jeszcze bulionu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz