składniki:
3 nieduże cukinie, moje miały po ok 700 g
500 g piersi z kurczaka
ok 350 g mozzarelli
ok 300 g pomidorków koktajlowych
sól,pieprz
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
olej rzepakowy
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Wydrążone cukinie lekko posolić i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do ściereczki aby sok spływał. W międzyczasie przygotować farsz. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, opróczyć delikatnie solą i pieprzem. Pokrojone mięso krótko obsmażyć na oleju, aby tylko zmieniło kolor. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Mozzarellę pokroić także w kostkę. Wydrążone cukinie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, delikatnie skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut aby cukinie zmiękły. Następnie połówki cukinii wypełnić kawałkami podsmażonego kurczaka oraz pokrojonymi pomidorkami i mozzarellą. Wypełnione farszem cukinie posypać jeszcze odrobiną suszonych pomidorów i bazylii. Zapiekać kolejne 10-15 minut aż cukinia będzie miękka a mozzarella się rozpuści.
Polecam także inne przepisy na cukinię faszerowaną:
Cukinia faszerowana kaszanką
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Cukinia faszerowana brokułem i serami
Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Cukinia faszerowana mięsem, kaszą bulgur i kurkami
Pyszna propozycja. Same moje ulubione składniki!
OdpowiedzUsuńKradnę przepis i będę robić :D
Dziękuję :)
Właśnie robię. Mam nadzieję że będzie tak samo smaczne jak wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wczoraj postarałam się zrobić na obiad. Wyszły bardzo smaczne, tylko miałam nieduże cukinie.
OdpowiedzUsuńZapach cudowny w całym domu 😊 zaraz będzie gotowe
OdpowiedzUsuń