niedziela, 4 sierpnia 2019

Ciasto mocno owocowe

Tworzyłam i tworzyłam i stworzyłam takie oto ciasto pełne owoców. Ciasto to zlepek kilku przepisów. Z jednego wykorzystałam biszkopt, z drugiego pomysł na masę i jeszcze jest też coś z sernika na zimno. Wyszło coś pysznego, cieszy oko i nie takie trudne w przygotowaniu. Można wykorzystać dowolne owoce i dowolne smaki galaretki.


składniki:

biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju rzepakowego

masa z galaretką i borówkami
800 g serka homogeniowanego wanilowego
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka o smaku owoców egzotycznych
100 borówek amerykańskich

na wierzch
2 galaretki truskawkowe
ok 500 g owoców, u mnie maliny, borówki, czereśnie, winogrono jasne

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. 
Wcześniej przygotować także galaretkę o smaku owoców egzotycznych. Rozpuścić ją w szklance gorącej wody (250ml) i wylać na talerz. Odstawić do stężenia.

Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cały cukier się rozpuści. Następnie dodać olej i żółtka. Potem dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakako. Delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do blaszki 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka, ok 20 minut funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Przygotować masę z galaretką i borówkami. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody (500 ml). Wystudzić.  Wcześniej przygotowaną galaretkę o smaku owoców egzotycznych pokroić w kostkę. Serek homogenizowany przełożyć do miski. Zmiksować i cały czas miksując wlewać wystudzone tężejące galaretki truskawkowe. Do masy dodać pokrojoną galaretkę oraz borówki i delikatnie wymieszać łyżką. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Gdyby masa była zbyt rzadka aby ją wyłożyć na biszkopt można ją na chwilę wstawić do lodówki aby zaczęła gęstnieć. Na wierzchu ułożyć owoce. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki.
Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody (750 ml). Odstawić do wystudzenia. Tężejącą galaretką zalać wierzch ciasta. Wstawić ponowie do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz