składniki:
2 kg obranych ogórków
0,5 kg obranej cebuli
2 płaskie łyżki soli
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200-220g)
1/2 szklanki cukru
1/2 szkalnki octu 10%
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Ogórki pokroić w plasterki. Cebule w półplastry lub piórka. Pokrojone warzywa przełożyć do miski i dodać sól. Warzywa wymieszać i odstawić na ok 1 godzinkę. Potem dodać koncentrat pomidorowy, olej, cukier, ocet i mielony pieprz. Całość dokładnie wymieszać i ponowie odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie sałatkę przełożyć razem z zalewą do słoików. Słoiki dokręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 10 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z podanych składników wyszło mi 6 słoików o pojemności ok 500 ml.
Polecam inne ogórkowe przetwory:
Ogórki po żydowsku
Ogórki z czosnkiem
Ogórki z chili
Pikle w zalewie musztardowej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz