czwartek, 24 sierpnia 2017

Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej

Zakończyłam już przetwory ogórkowe. W tym roku znowu zrobiłam nową sałatkę. Obrodziła mi żółta fasolka szparagowa więc zrobiłam sałatkę z ogórków i fasolki szparagowej w pomidorowej zalewie. Coś nowego i smacznego na zimę.


składniki:

2 kg ogórków
2 kg fasolki szparagowej
1 kg cebuli

zalewa
3/4 szklanki octu 10 %
1/2 szklanki oleju
2 szklanki cukru
200 g koncentratu pomidorowego, u mnie koncentrat Reypol
4 łyżki soli
1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Fasolkę szparagową dokładnie umyć i osączyć. Odkroić końcówki. Gotować w osolonym wrzątku ok 15-20 minut aż fasolka będzie prawie miękka. Osączyć i wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać. Składniki zalewy dokładnie wymieszać, cukier nie musi dokładnie się rozpuścić bo rozpuści się potem we warzywach. Zalewę przelać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godziny, w międzyczasie przemieszać 2-3 razy. Potem sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcić. Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 10 słoików o pojemności ok 500 ml.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz