składniki:
herbatniki kakaowe do wyłożenia formy, u mnie wyszło 15 sztuk
masa 1
250 g serka homogenizowanego naturalnego
100 g jeżyn
100 g borówek amerykańskich
1 galaretka o smaku owoców leśnych
200 ml gorącej wody
masa 2
250 g serka homogenizowanego naturalnego
200 g obranych bananów
1 galaretka o smaku agrestowym
200 ml gorącej wody
masa 3
250 g serka homogenizowanego naturalnego
200 g nektarynek lub brzoskwiń ( u mnie 1 brzoskwinia i 1 nektarynka)
1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
200 ml gorącej wody
na wierzch
1 galaretka truskawkowa
500 ml gorącej wody
owoce, u mnie: arbuz, jeżyny, nektarynka, banan
Serek homogenizowany i owoce przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Blaszkę 25x28 wyłożyć herbatnikami i odstawić do lodówki.
Masa 1 z borówkami i jeżynami
Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Borówki i jeżyny zmiksować na mus. Do miski przełożyć serek i dodać zmiksowane owoce. Następnie dodać wystudzoną galaretkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Przygotowaną wcześniej blaszkę z herbatnikami wystawić z lodówki. Herbatniki polać kilkoma łyżkami masy i wstawić do lodówki na kilkanaście minut aby masa lekko stężała. Dzięki temu herbatniki przykleją się do dna i nie będą wypływać po wlaniu masy. Gdy masa lekko stężeje i przyklei nam herbatniki do spodu można wlać resztę masy. Foremkę ponownie wstawić do lodówki aby masa lekko stężała.
Masa 2 z bananami
Galaretkę o smaku agrestowym rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Obrane banany zmiksować na mus. Do miski przełożyć serek i dodać zmiksowane banany. Dodać wystudzona galaretkę i dokładnie zmiksować. Gotową masę wylać na stężałą masę z borówkami i jeżynami. Odstawić do lodówki aby masa lekko stężała.
Masa 3 z nektarynką i brzoskwinią
Galaretkę o smaku brzoskwiniowym rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Brzoskwinię i nektarynkę pozbawić pestek i zmiksować na mus. Do miski przełożyć serek i dodać zmiksowane owoce. Dodać też wystudzona galaretkę i dokładni zmiksować. Masę wylać na stężałą masę z bananami. Wstawić ponownie do lodówki aby masa stężała.
Wierzch
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Gdy ostatnia warstwa już stężeje ułożyć na niej owoce, u mnie było ich dosyć sporo. Zalać wystudzoną galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała.
Uwielbiam takie ciasta na zimno :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, już wiem jakie ciacho zrobię na sobotę:)
OdpowiedzUsuńWyglada obłędnie i kusi kolorami. Na pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńApetyczna kosteczka)))
OdpowiedzUsuńSuper ciacho ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczne 😀mega pomysł👊🖒
OdpowiedzUsuń