poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Brokuł i kalafior pod beszamelem i serem pleśniowym

Brokuł i kalafior zapiekane pod pierzynką z beszamelu i sera pleśniowego to świetna propozycja na sycący bezmięsny posiłek. Tak przygotowane warzywa można też podać jako dodatek do mięsa. Proste i pyszne.

składniki:

1 duży brokuł
1 średni kalafior
150 g sera pleśniowego, u mnie lazur
słodka papryka
masło do posmarowania formy

beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa

Brokuła i kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al'dente we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Ugotowane warzywa dobrze osączyć na sicie i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Energicznie wymieszać aby nie było grudek i wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polać brokuła i kalafiora. Na wierzchu posypać startym lub pokruszonym serem pleśniowym. Posypać też niewielką ilością słodkiej papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż wierzch się przyrumieni.

2 komentarze:

  1. Witam. A co zamiast sera pleśniowego byłoby też dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać ulubiony żółty ser, cheddar, mozzarellę albo parmezan. Lub też zrobić wogóle bez sera, sam beszamel.

      Usuń