Fasolka żółta w tym roku u mnie obrodziła więc kombinuje jakby ją tu podać oprócz tej klasycznej z bułką. Przygotowałam ją w sosie warzywnym, coś podobnego jak ryba po grecku. Fasolka w takim wydaniu jest bardzo smaczna. Można ją podawać samodzielnie jako danie wegetariańskie lub jako jarzynkę do obiadu.
składniki:
ok 800 g żółtej fasolki szparagowej
2-3 marchewki
1 mały seler korzeniowy
1 papryka
1 cebula
2 łyżki oleju
1 szklanka wody
300 ml przecieru pomidorowego
1 słoik pomidorów krojonych ( o pojemności 500 ml )
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki tymianku
sól,pieprz do smaku
cukier do smaku
Fasolkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Ugotowaną fasolkę dobrze osączyć na sicie. Przygotować sos. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać startą marchewkę i selera. Chwilę razem smażyć. Potem warzywa podlać wodą, przykryć i dusić kilka minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pokrojoną paprykę, przecier pomidorowy i pomidory krojone. Wszystko razem dusić aby pomidory się prawie rozpadły, doprawić do smaku przyprawami. Gdy warzywny sos będzie gotowy dodać ugotowaną wcześniej fasolkę. Dokładnie wymieszać i trzymać jeszcze chwile na ogniu aby fasolka się podgrzała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz