sobota, 26 sierpnia 2017

Najprostsze szaszłyki - z kiełbasy i warzyw

Szaszłyki z kiełbasą to najprostsze szaszłyki jakie mogą być. Razem z kiełbasą na patyczki można nadziać ulubione warzywa. Im więcej ich damy i w różnych kolorach tym apetyczniej będą prezentowały się nasze szaszłyki. Warzywa i kiełbasę można doprawić własną ulubioną mieszanką przypraw albo wykorzystać gotowe mieszanki przypraw do grilla, których jest duży wybór. Może być przyprawa uniwersalna do mięsa i warzyw, do szaszłyków lub do karkówki, każda będzie pasowała.


składniki:

500 g wiejskiej cienkiej kiełbasy
2 małe cukinie po 250 g, u mnie żółta i zielona
2-3 cebule, u mnie żółta i czerwona
2 papryki, u mnie czerwone
10 średnich pieczarek
2 łyżki przyprawy do grilla
5-6 łyżek oleju

Cukinie razem ze skórką pokroić w plastry. Wybrałam małe sztuki bo ładniej się prezentują ale można dać jedną większą i plasterki przekroić na pół lub w ćwiartki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki i każdą ćwiartkę rozdzielić na 2-3 części. Pieczarki przekroić na pół. Kiełbasę pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do dużej miski. Skropić olejem i posypać przyprawą. Delikatnie wymieszać. Następnie na patyki nadziewać składniki wedle własnych upodobań.  Gotowe szaszłyki grillować ze wszystkich stron aż kiełbasa się przyrumieni.

1 komentarz: