Pyszna letnia zupa krem ze świeżych ogórków. To moja pierwsza zupa w której wykorzystałam świeże ogórki. Po obróbce cieplnej ogórki całkiem fajnie smakują. Polecam spróbować. Dla ładniejszego koloru można zupkę troszkę zabielić śmietanką.
składniki:
600 g obranych ogórków gruntowych
300 g obranych ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
ok 700 ml bulionu
2 łyżki posiekanego koperku
sól
kolorowy pieprz
Obrane ogórki pokroić w kostkę. Można wykorzystać także duże przerośnięte ogórki tylko trzeba je wcześniej wypestkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki także pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone ogórki. Chwilę podsmażyć. Do garnka wlać bulion, zagotować. Wrzucić podsmażone ogórki i ziemniaki oraz koperek. Gotować do miękkości. Garnek zestawić z ognia i całość zmiksować blenderem na gładki krem. Do smaku doprawić dobrze pieprzem i solą. Gotowy krem podałam z pokruszoną fetą.
Pomysł na zupę świetny zwłaszcza na gorące dni.
OdpowiedzUsuńa ja obieram 2 kg przerosniętych ogórków wykrawam środki kroję na kawałki zalewam wodą tylko żeby przykryły daję pół łyżeczki mielonego kminku gotuje miksuję dodaję 3 łyżki kaszy manny oraz 2 łyżki śmietany i pokorojony koper.Sól ,pieprz. Można podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.
OdpowiedzUsuń