piątek, 4 sierpnia 2017

Sernik z musem arbuzowym

Arbuz to najlepszy owoc na upały. Można się najeść i napić przy okazji. Ostatnio zakupiliśmy jednego olbrzyma i nie mogliśmy go przejść więc część wykorzystałam do musu i zrobiłam z nim sernik.

składniki:

masa serowa
1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka
4 łyżki cukru waniliowego
4 kostki gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny

mus arbuzowy
1 kg arbuza bez pestek i skóry
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki gorącej wody do galaretek

oraz
podłużne biszkopty do wyłożenia formy

Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć podłużnymi biszkoptami i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Ser i arbuza przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Przygotować masę serową. Do miski przełożyć 4 łyżki sera i dodać cukier, zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać resztę sera i ponownie całość zmiksować. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i również dodać do masy. Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę, odstawić na chwile aby napęczniała. Następnie podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować, odstawić do przestudzenia. Gdy rozpuszczona żelatyna przestygnie wlewać powoli do masy serowej cały czas miksując mikserem. Całość dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej biszkoptami. Wierzch ładnie wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować mus arbuzowy. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i wystudzić. Arbuza pokroić na małe kawałki i zmiksować blenderem. Następnie dodać wystudzoną galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę wylać na wierzch sernika. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.

 

8 komentarzy:

  1. Fajny - orzeźwiający sernik ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis godny uwagi dla mnie, bo same zdrowe produkty :) i na dodatek smacznie wygląda ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za arbuzem, ale taki sernik na pewno bym zjadła, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super-na pewno nieźle orzeźwia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam i niestety mus arbuzowy nie zastygl się i wszystko się rozlało. Moim zdaniem trzeba dodać zelatyny do arbuza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W galaretce tez jest żelatyna. A czy galaretki rozpuszczone były w małej ilości wody tj.1,5 szklanki?

      Usuń
  6. Robiłam i jest pyszny tylko trzeba dodać 3 galaretki i mniej wody

    OdpowiedzUsuń