środa, 23 sierpnia 2017

Cukinia faszerowana pomidorami i mozzarellą

Uwielbiam połączenie pomidora i mozzarelli. Szczególnie teraz latem gdy pomidory są najpyszniejsze często u mnie gości ten zestaw zarówno na zimno jak i na ciepło. Tymi pysznymi składnikami nadziałam cukinię, którą także uwielbiam.


składniki:

2 średnie cukinie ( po ok 500 g )
2 kulki mozzarelli
3 pomidory ( najlepiej wielkości kulki mozzarelli )
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
sól
olej do skropienia

Cukinie dokładnie umyć. Odkroić końcówki i przekroić wzdłuż na pół. Z połówek wydrążyć łyżką miękki miąższ z pestkami. Wydrążone cukinie lekko posolić i odłożyć na ok 30-60 minut na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał na ścierkę. Potem cukinie lekko skropić olejem i oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż cukinie będą prawie miękkie, ok 15 minut. W międzyczasie pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Gdy cukinie już zmiękną w łódeczkach ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Ponownie oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Zapiekać kolejne 8-10 minut aż mozzarella się rozpuści.



2 komentarze:

  1. Jeszcze dodatek mięsa mielonego i pycha obiad!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie powiem, wygląda naprawdę smacznie! Nigdy nie próbowałam, ale może się skuszę :) Ciekawą opcją jest też zamawianie składników do dań o czym niedawno się dowiedziałam https://mrchef.pl/pytania_i_odpowiedzi i przy moim braku czasu, może pomyśle, a przepisy, palce lizać.

    OdpowiedzUsuń