środa, 22 grudnia 2021

Makowiec na kruchym cieście

Na święta znowu zagości u nas makowiec. Oczywiście sama zrobiłam masę makową. Zrobiłam ze swoich sprawdzonch proporcji więc masy wyszło sporo dlatego też skusiłam się na makowiec na kruchym cieście. Też pyszny i szybciej się robi, nic nie pięka i się nie rozjeżdża. Taka wiersja też ma wielu zwolenników bo wiadomo każdy lubi co innego.


składniki:

ciasto 
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

masa
ok 800 g domowej masy makowej
3 małe jajka
1 jabłko

Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone masło oraz żółtka. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedna większa ok 2/3 ciasta i drugą mniejsza ok 1/3 ciasta. Większą częścią ciasta wylepić dno blaszki 28x25, blaszkę mozna wyłożyc papierem do pieczenia. Mniejszą część ciasta owinąć w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia. Wylepioną ciastem blaszkę także wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 40-50 minut. 
Przygotować masę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do domowej masy makowej dodać jajka oraz starte jabłko i dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć na schłodzone wsześniej ciasto. Na wierzch ciasta zetrzeć ciasto które chłodziło się owinięte w folię. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto ładnie się przyrumieni ok  40-50 minut. Po wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz