czwartek, 23 lipca 2015

Ogórki z chili

Coś dla miłośników ostrych smaków. Pyszne ogóreczki z chili i czosnkiem. Chili dodajemy wedle uznania, ja raczej jestem miłośniczką łagodnych smaków tylko męzuś woli ostrzejsze ale i tak dodaje raczej tą minimalną ilość.

składniki:

2 kg dużych ogórków (duże długie ale bez dużych pestek)
2 łyżki soli kamiennej
8 łyżek oleju rzepakowego
2 duże ząbki czosnku
1-3 łyżeczki chili (lub ostrej papryki lub chili pieprz cayenne)
1 szklanka octu 10 %
0,5 kg cukru

Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Nie obierać ze skóry, odkroić piętki i pokroić w grube plastry ok 1,5 cm grubości. Następnie pokrojone ogórki przełożyć do garnka i zasypać solą, wymieszać i zostawić tak na ok 6 godzin. Przygotować zalewę. Ocet zagotować z cukrem i odstawić do wystudzenia. Z ogórków odlać sok, który puściły. Do ogórków dodać chili, ilość wedle własnego smaku ja daje ok 1 -1,5 łyżeczki. Na patelni podgrzać 8 łyżek oleju rzepakowego dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwile smażyć aż uwolni się aromat czosnku i dodać do ogórków. Wszystko wymieszać. Ogórki zalać wystudzoną zalewą i odstawić na kolejne 12 godzin. Po tym czasie ogórki z zalewą przełożyć do słoików. Dobrze zakręcić i przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 10 minut od zagotowania. Z tej ilości ogórków wychodzą 4 słoiczki o pojemności 0,5 l.

Polecam też:
Ogórki w zalewie gyros
Pikle w musztardzie



8 komentarzy:

  1. są pyszne ;robię takie same ;daję 2 łyżki chili i jest w sam raz ostro;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym sazonie skorzystam z Twojego przepisu mialam przepis z 3 lyzkami chili byly za ostre )pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast chili w proszku mogę dać świeżą papryczkę chili

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze robię z tą w proszku, myślę że świeża też nada smaku ale nie wiem ile trzeba byłoby jej dodać aby uzyckac ostrość.

      Usuń
  4. W przepisie jest 0.5 kg cukru, to blad czy tak ma byc ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ma być ale oczywiście można sobie modyfikować pod swój smak.

      Usuń
  5. Czy odlany sok wykorzystujemy do przygotowania zalewy?

    OdpowiedzUsuń