niedziela, 17 grudnia 2017

Amoniaczki

Pyszne i proste ciasteczka z dodatkiem amoniaku. Ciasteczka są za razem chrupiące i puszyste. Najlepsze posypane grubym cukrem, który podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Jedynym minusem jest to, że podczas pieczenia w kuchni unosi się zapach amoniaku co dla niektórych jest uciążliwe.

składniki:

500 g mąki pszennej
szczypta soli
250 g masła
2 łyżki cukru waniliowego
120 g cukru
3 żółtka
100 g śmietany 18 % ( ok 4 łyżki )
20 g amoniaku
gruby cukier do posypania
białko do posmarowania

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperatudze pokojowej. W misce wymieszać mąkę z solą. W drugiej misce żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. W trzeciej misce wymieszać śmietanę z amoniakiem. Zawartość wszystkich trzech misek połączyć, dodać masło i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie uformować wałek i zawinąć w folię, odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30-60 minut. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać ciastka. Do wykrawania ciastek najlepiej użyć jakiś dużych foremek lub szklanki bo ciastka podczas pieczenia bardzo rosną i gubią swój dokładny kształt. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i posypać grubym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec na złoty kolor ok 10 minut.

1 komentarz: