piątek, 13 września 2013

Przetwory - ogórki z czosnkiem

Dla tych co bardzo lubią czosnek i nie tylko polecam pyszną sałatkę na zimę. Do jej przygotowania użyłam octu Jamar. Sałatka  jest bardzo aromatyczna - czosnkowa, w sam raz do obiadu jak i do kanapek.

składniki:

3 kg obranych ogórków gruntowych
0,5 kg cebuli
3 główki czosnku
1 łyżka ziela angielskiego
5 liści laurowych 
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 % Jamar
2 szklanki wody
2 łyżki soli kamiennej

Ogórki  pokroić w plastry, posolić i odstawić na 1-2 godzinki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry. Dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Dodać ziele angielskie i listek laurowy oraz cukier, ocet i wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10-12 godzin. Po tym czasie przełożyć do słoiczków. Słoiki wstawić do garnka, nalać wody na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania. Z podanych składników otrzymuję 8 słoików o pojemności ok 500 ml.

Polecam też:
Ogórki w zalewie keczupowej

Sałatkę szwedzką





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz