czwartek, 26 września 2013

Ciasto podwójnie malinowe

Biszkopt z malinowa pianką, malinami i malinowa galaretką czyli ciasto bardzo malinowe. Bardzo fajnie się prezentuje i jest proste do zrobienia. 

składniki:

3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
4 jajka
2 łyżki oleju lub roztopionej margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietanki 30 %
2 galaretki malinowe
300 g malin
woda do przygotowania galaretek 

Jedną galaretkę przygotować według przepisu i rozpuścić w 500 ml wody, drugą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do wystudzenia. Jajka na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszać, masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy o wymiarach 25x28, wstawić do piekarnika i piec ok 10-15 minut na 200 C. Śmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać mikserem. Do masy dodać 1/3 malin, delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką, wstawić do lodówki do ponownego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz