składniki:
700 g wędzonych kości od schabu lub żeberek
2,5 l zimnej przefiltrowanej wody
2 listki laurowe
1 kg ziemniaków
2 marchewki
2 cebule
2-3 łyżki majeranku
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki śmietany 18%
Do garnka przełożyć wędzone kości i zalać wodą. Dodać listki laurowe, garnek przykryć i ugotować wywar. Nie dodajemy soli bo kości oddadzą swój intensywny słonawy smak. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w pół plastry a marchewkę w plasterki. Gdy mięsko na kościach będzie już miękkie wyłowić je z wywaru i wystudzić. Do wywaru dodać pokrojone warzywa. Dodać też majeranek i posiekaną natkę pietruszki. Gotować aż warzywa będą miękkie, jeśli potrzeba dosolic do smaku. Mięsko obrać z kości i również dodać do zupy. Gotową zupę zabielić śmietaną, wcześniej zahartować ją odrobiną wywaru z zupy.
Po przejrzeniu bloga, z przyjemnością dodam go do linków u mnie, gdyż mam zamiar stworzyć zbiór ciekawych i wartych zobaczenia stron dot. różnych tematów :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło i cieszę się że przepisy się podobają :)
UsuńFajna zupka, a mozna zamiast pietruszki np koperku dac :)
OdpowiedzUsuńdo tej zupki akurat wolę natkę ale oczywiście mozna sobie cos pozmieniać na swój smak
Usuń