Robiłam już muszle nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami a teraz zapraszam na wersję z mięsnym farszem. Muszle z mięskiem zatopione są w gęstym sosie pomidorowym.
składniki:
16-18 makaronowych muszli
400 g mięsa mielonego u mnie z łopatki
1 cebula
sól,pieprz
400 g passaty pomidorowej lub gęstego przecieru
zioła włoskie
ser grana padano do posypania
olej do smażenia
Przygotować farsz mięsny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone i usmażyć razem z cebulą. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać 2-3 łyżki passaty i dokładnie wymieszać. Pozostałą passatę wlać na drugą patelnię, pogrzać i doprawić do smaku pieprzem i ziołami włoskimi. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, u mnie naczynko prostokątne 18x25. Makaronowe muszle ugotować al'dente, dobrze osączyć i przestudzić. Nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie pomidorowym. Na wierzchu posypać drobno startym serem grana padano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. Od razu po wystawianiu z piekarnika posypać jeszcze raz serem.
Ostatnio również robiłam podobne i były pyszne.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, uwielbiam makarony:)
OdpowiedzUsuńNO to mam obiad na jutro :)
OdpowiedzUsuńNieraz trudno znalesc taki makaron w sklepie. Ja zastąpiłam go cannelloni i też wyszło smacznie :)
OdpowiedzUsuńPycha. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda niesamowicie, wystarczy to ugotować kupić jakieś kwiaty i udana randka gwarantowana.
OdpowiedzUsuń