piątek, 22 stycznia 2016

Napoleonka na cieście francuskim

Chrupiące ciasto i budyniowy krem to połączenie jest przepyszne. Ciasto znika migiem. Moja wersja bardzo uproszczona z gotowego ciasta francuskiego i budyniu z proszku. Mam nadzieję, że w końcu skuszę się także na wersję całkowicie domową ale to może za jakiś czas bo coś ostatnio znowu domowy krem budyniowy mi nie wychodzi.

składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego, u mnie 2x275 g

5 szklanek mleka (1250 ml)
3 budynie waniliowe bez cukru na 0,5 l mleka
cukier u mnie ok 6-7 łyżek
250 g masła


Piekarnik rozgrzać na 200-220 C, funkcja termoobieg. Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i gęsto po nakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach pieczenia ponownie po nakłuwać aby ciasto opadło. Piec dalej aż ciasto ładnie się przyrumieni ok 15-20 minut. Każdy płat ciasta piekłam osobno. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Budynie waniliowe ugotować z dodatkiem cukru. Ja dałam 6 łyżek cukru , jeśli ktoś lubi bardziej słodkie może dać więcej. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Zmiksować aby składniki się połączyły ale nie za długo. 
Na jeden płat upieczonego ciasta wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta i wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem.



13 komentarzy:

  1. Piecze pani na termoobiegu czy jak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieczemy jak nam wygodnie, ja ciasto francuskie zazwyczaj pieke na termoobiegu

      Usuń
  2. Mam pytanie, czy da się normalnie je później kroić ? nie kruszy się i nie rozwala ? Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto dobrze się porcjuje i ładnie się kroi, nie rozwala się przy krojeniu bo kroje delikatnie ostrym nożem. Później przy jedzeniu owszem coś tam odpada szczególnie z tej górnej warstwy bo dolna trochę nasiaka od kremu i lepiej sie trzyma ale to taki urok tego ciasta.

      Usuń
  3. czy 20 minut w piekarniku dla ciasta francuskiego to nie za długo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tyle się piecze ale trzeba brać pod uwagę to że każdy piekarnik piecze inaczej i czasy podane w przepisach trzeba traktować orientacyjnie. Jeden piekarnik upiecze w 15 minut a drugi będzie potrzebował 25.

      Usuń
    2. U mnie 10 min przy około 210 stopniach bez termoobiegu (każdy płat osobno)

      Usuń
  4. u nas to się nazywa kremówka , napoleonka to środek wypełniony pianką z białek

    OdpowiedzUsuń
  5. Można przed pieczeniem pokroić ciasto w porcje i dopiero upiec?

    OdpowiedzUsuń