czwartek, 1 kwietnia 2021

Makowiec japoński

Odkąd upiekłam swój pierwszy makowiec polubiłam ciasta z dużą ilością maku. Bardzo kusił mnie makowiec japoński z jabłkami więc w końcu uległam. Piekłam go już kilka razy ale zawsze tak szybko znikał, że nie zrobiłam zdjęcia. Przepisów  jest wiele więc to mój ulpek z kilku przepisów. Polecam, ciasto jest pyszne, delikatne i wilgotne.




składniki:

400 g suchego maku mielonego
8 jajek
2,5 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru pudru
1 kostka masła (200 g)
200 g kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat rumowy 
5 średnich jabłek
2 solidne garście drobnych rodzynek
1 garść kandyzowanej skórki z pomarańczy

do dekoracji
polewa czekoladowa
płatki migdałowe

Do garnka wlać mleko. Podgrzać i wsypać suchy zmielony mak. Całość gotować aż mak wchłonie całe mleko i napęcznieje, cały czas mieszać aby się nie przypaliło. Odstawić do wystudzenia. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka oddzielić od żółtek do osobnych misek. W dużej misce utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas ubijać i dodawać powoli żołtka. Potem dodać wystudzony mak oraz aromat. Ja dodaje aromat rumowy ale można dodać migdałowy czy waniliowy. Do masy dodać także kaszę mannę wymieszaną z proszkiem od pieczenia. Na koniec dodać bakalie i starte jabłka. Całość wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Ponownie wymieszać dokładnie łyżką. Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia i przełozyć masę. Wierzch ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka ok 60 minut, fuknkcja góra-dół. Po wystudzudzeniu dowolnie udekorować. Ja polałam polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. 

Polewa czekoladowa:
Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił. Dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przestudzić i polać ciasto.


4 komentarze:

  1. Witam. A jeśli mam mokry mak z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie próbowałam tym z puszki. On jest bardzo wodnisty i nie wiem czy go sie tak po prostu da zamienić.

      Usuń
    2. Witam. Najpierw mam zmielić mak w maszynce a po tem gotować? Przecież mak sypki przejdzie przez oczka jest za drobny? A jak zmiele w termomixie (na pył) to nie będzie?

      Usuń
    3. Prosze przeczytać ze zrozumieniem. W przepisie nie ma całego maku. Użyłam suchy mak zmielon; kupuje sie już gotowy, zmielony, suchy do którego trzeba dodać mleko aby napęczniał i potem robi się z niego masę.

      Usuń