składniki:
400 g makaronu rurki
250 g pieczarek
450 g mięsa mielonego, u mnie karkówka
1 jajko
2 łyżki mąki ryżowej
sól,pieprz
słodka papryka
250-300 ml śmietanki 30 %
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej/masło do smażenia
Mieloną karkówkę przełożyć do miski. Dodać jajko, mąke ryżową oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie z mięsnej masy uformować małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kuleczki zarumienić ze wszystkich stron, przełożyć na talerz. Pieczarki pokroić w grube plastry. Usmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy klopsiki. Gdy pieczarki będą już przyrumienione dodać obsmażone klopsiki. Chwilę razem smażyć. Następnie wlać śmietankę oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dusić aby sos zgęstniał i smaki się wymieszały, do smaku sos doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente, dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszać i nakładać na talerze.
Pycha,bardzo dobre i szybko sie robi
OdpowiedzUsuń