składniki:
ok 1,5 kg niedużych pieczarek
ok 1,5 kg niedużych pieczarek
jajka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
zalewa
5 szklanek wody
3/4 szklanki octu 10 %
1/2 szklanki cukru
6 łyżek keczupu łagodnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
zalewa
5 szklanek wody
3/4 szklanki octu 10 %
1/2 szklanki cukru
6 łyżek keczupu łagodnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka soli
2-3 cebule
4 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ziarenek angielskiego ziela
4 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ziarenek angielskiego ziela
W garnku zagotować wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać cebulę i gotować wszystko razem ok 3 minuty. Gotową zalewę wystudzić.
Pieczarki dokładnie oczyścić, odkroić ewentualne wystające ogonki aby lepiej się smażyło. Następnie pieczarki panierować w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone pieczarki osączyć na papierowym ręczniku i wystudzić.
Pieczarki dokładnie oczyścić, odkroić ewentualne wystające ogonki aby lepiej się smażyło. Następnie pieczarki panierować w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone pieczarki osączyć na papierowym ręczniku i wystudzić.
nie za mało ostu na 5 szkl. wody?
OdpowiedzUsuńW wielu przepisach pojawia się 1 szklanka octu na 5 szklanek wody a nawet i 1 szklanka na 4 szklanki wody, jednak ja nie lubie takich kwaśnych. Zalewę sobie zmodyfikowałam pod swój smak. Zarówno do pieczarek jak i rybki w zalewie daje mniej octu i ciut więcej cukru.
UsuńJak długo postoją marnowane pieczarki? Czy można zagotować w słoiku i zrobić na zimę?
OdpowiedzUsuńU mnie stały max 3 tygodnie w lodówce. Na zime nie robiłam, nie wiem czy to dłuzej postoi.
Usuń