poniedziałek, 11 stycznia 2016

Pieczarki w pomidorowej zalewie octowej

Pieczarki w zalewie to pyszna przekąska, zakąska do alkoholu a także dodatek do kanapek. Robi się je tak samo jak rybkę tyle, że zalewa jest pomidorowa bo z dodatkiem keczupu i koncentratu pomidorowego.

składniki:

ok 1,5 kg niedużych pieczarek
jajka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

zalewa
5 szklanek wody
3/4 szklanki octu 10 %
1/2 szklanki cukru
6 łyżek keczupu łagodnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka soli
2-3 cebule
4 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ziarenek angielskiego ziela

W garnku zagotować wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać cebulę i gotować wszystko razem ok 3 minuty. Gotową zalewę wystudzić.
Pieczarki dokładnie oczyścić, odkroić ewentualne wystające ogonki aby lepiej się smażyło. Następnie pieczarki panierować w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone pieczarki osączyć na papierowym ręczniku i wystudzić. 
Wystudzone usmażone pieczarki ułożyć w dużym słoju przekładając je cebulą z zalewy. Zalać pieczarki zimna zalewą. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na 1-2 doby aby pieczarki się przegryzły.



4 komentarze:

  1. nie za mało ostu na 5 szkl. wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wielu przepisach pojawia się 1 szklanka octu na 5 szklanek wody a nawet i 1 szklanka na 4 szklanki wody, jednak ja nie lubie takich kwaśnych. Zalewę sobie zmodyfikowałam pod swój smak. Zarówno do pieczarek jak i rybki w zalewie daje mniej octu i ciut więcej cukru.

      Usuń
  2. Jak długo postoją marnowane pieczarki? Czy można zagotować w słoiku i zrobić na zimę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie stały max 3 tygodnie w lodówce. Na zime nie robiłam, nie wiem czy to dłuzej postoi.

      Usuń