Prosta tarta ale na bogato bo z budyniem, owocami i galaretką. Nie miałam pod ręką ani śmietanki ani serka mascarpone więc wykorzystałam budyń. Do budyniu dodałam troszkę mąki aby nie podchodził wodą. Akurat miałam malinowy więc idealnie pasował do owoców. Owoce można dodać dowolne sezonowe i do nich dobrać smak czy kolor galaretki.
składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej tortowej
125 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
oraz
1 budyń malinowy bez cukru ( na 0,5 l mleka)
2 łyżki cukru
0,5 l mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka masła
ok 350 g owoców
1 galaretka, u mnie przezroczysta truskawkowo-waniliowa
ok, 1,5 szklanki gorącej wody
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 1 godzinę. Nagrzać piekarnik na ok 200 C, wstawić formę z ciastem i piec na złoty kolor, ok 20 minut. Wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.
Przygotować budyń. Do garnka wlać połowę mleka, dodać cukier i zagotować. Proszek budyniowy oraz 1 łyżkę mąki wymieszać w pozostałym mleku aby nie było grudek. Jak mleko się zagotuje wlać rozmącony proszek i ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać 1 łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Budyń przestudzić a następnie jeszcze letni wyłożyć na wystudzony spód tarty. Na budyniu ułożyć owoce. Wykorzystałam truskawki i jagodę kamczacką. Truskawki przekroić na pół i lekko wcisnąć w masę. Wystudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia, potem wierzch zalać tężejącą galaretką, galaretki troszkę mi zostało. Wstawić do lodówki aby galaretka dobrze stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz