Danie to podpatrzyłam na jakimś filmiku a że akurat jajka i tortilla były pod ręką to trzeba było wypróbować. Dodatki mogą być dowolne jak to w omlecie, ja wykorzystałam pieczarki i cebulę. Świetnie smakuje na ciepło ale na zimno też dobre. Często zabieram do pracy zamiast kanapki.
składniki:
1 tortilla
3 jajka
olej kokosowy/masło do smażenia
pół małej cebuli
4 pieczarki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
garść startego żółtego sera lub mozzarelii
Przygotować patelnię o średnicy tortilli , u mnie 25 cm. Cebulę pokroić w półplasterki lub drobną kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Jajka wbić do miseczki, rozbić widelem, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Wrzucić pokrojoną cebulę i pieczarki, smażyć aż zmiękną i lekko się przyrumienią. Następnie podsmażone składniki rozłożyć równomiernie na patelni i zalać masą jajeczną. Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Przykryć tortillą, delikatnie dociskając aby przywarła do masy jajecznej. Smażyć aż jajka dobrze się zetną i tortilla będzie dobrze przyklejona do masy. Następnie całość obrócić. Ja robię to za pomącą dużej pokrywki. Przykryć pokrywką patelnie i szybko obrócić. Potem zsunąć na patelnię. Posypać startym serem i za pomocą drewnianej łopatki złożyć na pół. Przyrumienić z jednej strony, potem obrócić i przyrumienić drugą stronę. I można podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz