niedziela, 22 września 2024

Rolada z cukinii

Kolejna przekąska w postaci rolady. Tym razem rolada z dodatkiem cukinii. Nadziałam ją serkiem i wędzonym łososiem ale zamiast łososia można użyć jakiejś chudej wędliny lub całkowicie pominąć a do serka dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek lub kolorową paprykę.


składniki:

500 g młodej cukinii
100 g żółtego sera, u mnie gouda
5 jajek
sól,pieprz
350 g serka śmietankowego
200 g wędzonego łososia
olej do posmarowania
ewentualnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego

Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i przełożyć na sikto aby sok ociekał, na ok 1 godzinę. Po tym czasie cukinię dobrze odcisąć z soku. Przełożyć do miski. Dodać ser żółty również starty na tarce o grubych oczkach oraz jajka. Dokładnie wymieszać, delikatnie doprawić solą i pieprzem. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować cieniutką wartwą oleju. Wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować na papierze. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż masa dobrze się zetnie i delikatnie przyrumieni ok 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić. Ładniejszą stroną ułożyć do dołu. Posmarować serkiem, jeśli jest zbyt gęsty dodać trochę jogurtu aby lepiej się rozprowadzał. Serka już nie doprawiałam bo łosoś jest słonawy. Na serku ułożyć plastry wędzonego łososia. Zwinąć ściśle w roladę. Owinąć w folię spożywczą lub papier do pieczenia, schłodzić w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz